Menu

Floreat Two

During the design process of this residence there were extensive investigations made into the best orientation for passive solar design principles and the exclusion of the western sun from living areas. This resulted in a concept which placed the floor plan on 2 varying angled axis points.

The wide frontage presented some design challenges of scale and streetscape and the angled design was further exploited to create 2 distinct contemporary boxes which are splayed to the front boundary. Each box is of similar proportions to each other but the architectural treatments are contrasted with their differing material selections.

A timber blade screen atop a curving wall adds a tonal contrast to one of these boxes and a deeply recessed porch with a spine wall of concrete blockwork marks the junction point of the pivot. The concrete block wall penetrates into the entrance hall which visually connects the interior of the home to the outdoors.

The main living area is glazed extensively on two sides – one side gives access to a solar courtyard on the north and a large oversized stacking door connects the other side to a large alfresco area which enjoys views to the lawn and a swimming pool.

The kitchen of the home incorporates a scullery work area which accommodates the sink, refrigerator and pantry and a splashback in rusted steel adds a degree of industrial chic to the otherwise modern palette.

Romano Homes sees this residence as a great example of the quality of workmanship and design expertise which can be achieved via their integrated approach to design and construction and they were also responsible for all the interior design for the clients of this home. This home represents what is achievable with attention to the importance of passive solar design, streetscape and also building budget.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!